تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی
تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی چیست؟ آیا رادیولوژی و رادیوگرافی با هم یکسان اند؟ اگر می خواهید که در این زمینه به کسب اطلاعات بپردازید، لازم است تا این مطلب را مطالعه کنید.
بسیاری از مردم کشور ما که در زمینه پزشکی اطلاعات زیادی ندارند، تصور می کنند که رادیولوژی و رادیوگرافی هر دو یک روش مشابه هستند و یا به صورت کلی هیچ شناختی از این دو روش ندارند. از این جهت کسب اطلاع از آنها و تفاوت های موجود در میان آنها میتواند یک مساله مهم باشد.
رادیولوژی و رادیوگرافی هر دو از روش های عکسبرداری از بافت های بدن به حساب می آیند اما این شباهت به معنای یکسان بودن آنها با هم نیست بلکه تفاوت هایی در انها وجود خواهد داشت که باعث منحصر به فرد شدن هر یک از آنها شده است.
برای کسب اطلاع از تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی کافی است تا بخش های زیر را مورد بررسی قرار دهید.
فهرست مطالب
رادیولوژی چیست؟
رادیولوژی در واقع به معنای یک رشته تخصصی پزشکی است که در آن از تکنیک های عکسبرداری برای تشخیص و یا درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. رادیولوژی به خودی خود دارای انواع مختلفی است و گونه های متفاوت عکسبرداری را در بر می گیرد که در این میان رادیوگرافی نیز یکی از زیر مجموعه های آن محسوب می شود.
رادیولوژی می تواند به صورت مداخله ای، تشخیصی، فیزیک پزشکی و یا انکولوژی انجام شود.
انواع روش های رادیولوژی
مهم ترین انواع روش های عکسبرداری رادیولوژی که برای بیماران به کار می رود، عبارتند از:
- سونوگرافی
- ماموگرافی
- رادیوگرافی
- سی تی اسکن CT SCAN
- ام آر آی MRI
- پزشکی هسته ای
- فلوروسکوپی
- توموگرافی
هر یک از این روش های تصویربرداری بر اساس نوع بیماری و صلاح دید پزشک به کار می روند.
رادیوگرافی چیست؟
رادیوگرافی همان طور که اشاره شد، از زیرمجموعه های رادیولوژی است که استفاده از آن بسیار رایج است و برای بررسی وضعیت استخوان های موجود در بدن انسان و یا مفاصل استفاده می شود.
رادیوگرافی یک روش غیر تهاجمی است که برای انجام آن بیمار باید بر روی تخت دراز بکشد تا دستگاه از بالا و بدون برخورد با بدن انسان، عملیات تصویربرداری را انجام دهد.
تصاویر به دست امده از این روش به شکل سیاه و سفید هستند و هر گونه مشکل در استخوان بندی بدن را نشان خواهند داد.
تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی در نحوه تصویربرداری
در رادیوگرافی برای تشخیص وضعیت بدن بیمار از اشعه ایکس استفاده می شود و این اشعه میتواند برای بانوان باردار مضر باشد و کسانی که دائما با این روش سر و کار دارند، مضراتی برایشان ایجاد خواهد شد.
اما اشعه و انرژی که در خصوص عکسبرداری رادیولوژی به کار می رود بر اساس نوع عکسبرداری متفاوت است و این اشعه میتواند از نوع ایکس، انرژی هسته ای و … باشد.
تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی در نحوه انجام عملیات عکسبرداری
رادیولوژی و رادیوگرافی از نظر نحوه انجام عملیات عکسبرداری نیز با هم متفاوت هستند. برای رادیوگرافی بیمار همان طور که ذکر شد، باید بر روی تخت دراز بکشد تا عکسبرداری از بدن او از بالا انجام شود در حالی که برای رادیولوژی بر اساس هر یک از روش های زیر مجموعه آن نحوه عکسبرداری نیز متفاوت است؛ در واقع برای برخی از روش های رادیولوژی باید دستگاه عکسبرداری با بدن انسان به صورت موضعی تماس پیدا کند تا انتقال اطلاعات از بدن بیمار به مانیتور پزشک انجام شود اما برخی دیگر از روش ها بدون هیچ تماسی انجام می شوند.
نوع بیماری قابل تشخیص
رادیوگرافی روشی است که از آن فقط برای پر بردن به مشکلات استخوانی، غضروف ها و مفاصل استفاده می شود در حالی که روش های متفاوت رادیولوژی برای تشخیص بیماری های بسیار گوناگون به کار می روند و به کمک روش های متفاوت آن میتوان به بررسی سرطان، توده اضافی، مایع اضافی، خونریزی داخلی، عفونت، کیست و … پرداخت و از جوانب مختلف بافت های نرم و یا استخوانی را بررسی کرد.
تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی در هزینه
رادیولوژی و رادیوگرافی مسلما در هزینه نیز متفاوت هستند و هزینه ای که برای روش رادیوگرافی باید از سوی بیماران پرداخت شود، بسیار کمتر از سایر روش های رادیولوژی خواهد بود زیرا عکسبرداری از طریق رادیوگرافی یکی از متداول ترین روش ها محسوب می شود.
اما مسلما برای انجام عکسبرداری با روش های سی تی اسکن، پزشکی هسته ای و یا فلوروسکوپی باید هزینه بیشتری پرداخت گردد.
تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در دستگاه
دستگاه هایی که برای عکسبرداری با هر یک از این روش ها مورد استفاده قرار می گیرند با هم متفاوت هستند. در رادیوگرافی از دستگاهی به نام X-RAY استفاده می شود در حالی که در سایر روش های تصویربرداری از بدن، دستگاه های دیگری به کار برده می شوند.
به عنوان مثال: سی تی اسکن یک دستگاه دایره ای شکل بسیار بزرگ است که بیمار داخل آن قرار می گیرد و عکسبرداری 360 درجه از او انجام می شود. هر یک از روش های دیگر نیز دستگاه مخصوص به خود را خواهند داشت.
سخن پایانی
حال که با تفاوت رادیولوژی با رادیوگرافی آشنا شدید و تفاوت این دو روش را دریافتید، اگر از سوی پزشک انجام رادیولوژی برای شما تجویز شده است، توصیه می کنیم که در بهترین مراکز درمانی تهران برای انجام این کار اقدام کنید تا نتیجه خوبی بگیرید و از تشخیص دقیق پزشک برخوردار شوید.
بیمارستان پارسای تهران یکی از بهترین مراکز درمانی شبانه روزی است که در انواع روش های رادیولوژی را برای شما عزیزان به صورت تخصصی و با نظارت بهترین پزشکان انجام می دهد و از بهترین تجهیزات در این زمینه استفاده می کند.
در این مرکز درمانی می توانید از انواع بیمه های درمانی استفاده کنید و هزینه های خود را کاهش دهید.